Fisken - Kristus
Den tredje tavle er flammende rød som en henvisning til kærligheden – for “størst er kærligheden” og kærligheden hedder Kristus. Og dét er, hvad tavlen fortæller. Vi er ved kernen af kristendommen – og det centrale motiv er en stor, gylden fisk – et gammelt Kristussymbol, her afbildet med et menneskelignende hoved.
Fisken som symbol opstod og vandt udbredelse helt tilbage i kristendommens første århundreder, hvor det bl.a. blev brugt som kendetegn mellem forfulgte kristne. Symbolet opstod af det græske ord for fisk (IKTYS – ἰχθύς), der kunne læses som første bogstav i bekendelsen: “Jesus Kristus Guds Søn Frelser”, og netop disse 5 bogstaver (på dansk) ses i fiskens guld.
Under fisken ses – tydeligst op mod lyset – korsfæstelsen: 3 kors under en formørket sol – som også ses på venstre sidefløj af altertavlen. Det midterste kors minder næsten om de små spirer, der nedefra vokser op og bliver livets træ? Eller måske kundskabens – den indsigt, som disciplene første gang så i lyset på forklarelsens bjerg, hvor liv og kundskab på sin vis bliver ét. Måske det bjerg, vi ser i baggrunden? I Adi Holzers univers symboliserer korsarmenes opadstræben forbindelsen mellem korset og opstandelsen.
■ bbh/2019/2022